Dacă sunteți din Iași, probabil știți cât de aglomerat a fost orașul nostru în această toamnă datorită FILIT-ului. Am mai scris despre acest eveniment acum ceva timp, când v-am provocat să îmi găsiți cartea pe care am ascuns-o (și a fost găsită) la Tuffli.

Ei bine, de data aceasta aș vrea să vă vorbesc puțin despre unul dintre programele marca FILIT, ”Scriitori printre liceeni” ce a avut loc în multe licee din Iași, inclusiv în școala mea. Invitații au fost Denisa Comănescu și Vlad Zografi, două personalități inedite în literatura română contemporană.

Denisa Comănescu, poetă în tinerețe și apoi redactor și director editorial la cele mai importante edituri din România, este o fire profundă și complexă care atinge în textele sale cele mai adânci sentimente ale pe care le nutrește ființa. În prezent deține funcția de director general la Humanitas Fiction, iar colecția de carte dedicată ficțiunii străine, ”Raftul Denisei”, este un proiect de succes. Dacă aveți în bibliotecă volume cu logo-ul celebru, pisica neagră, pe copertă, să știți că acesta a fost fost ales după pisica familiei sale, Mița.

Vlad Zografi este dramaturg, scriitor contemporan și fizician (suprinzător, nu-i așa?) care are umorul mereu la el, este o fire liberă și care te surprinde aproape la fiecare replică. Multe dintre piesele scrise de el au fost puse în scenă în varii spectacole, iar ultima sa carte, Efectele secundare ale vieții , publicată în 2016, a generat un val de reacții și în rândul tinerilor.

Cele două ore cât a durat întâlnirea din sala de festivități a școlii au fost pentru mine un real prilej de bucurie. Am aflat lucruri noi și mai ales am cunoscut doi oameni extraordinari. Au fost două ore în care noi, elevii, am avut șansa să ni se răspundă la diferitele întrebări legate de literatură sau de viața a doi dintre autorii de succes ai momentului.

A fost o experiență foarte frumoasă și, zic eu, esențială pentru noi. Programul ”Scriitori printre liceeni” este una dintre piesele importante ale puzzlelui FILIT.