Boa tarde și bine ai revenit pe blogul meu! Dacă mă urmărești pe Instagram, probabil că deja știi că sunt plecată de ceva timp pe alte meleaguri. Dacă nu, titlul cred că ți-a oferit în mod evident informația despre locul în care mă aflu acum.

Lisabona… nu am ajuns niciodată până acum aici, iar alegerea mea de a veni în acest loc timp de șase luni a fost una destul de impulsivă – și poate un pic irațională din unele puncte de vedere (dar nu vom discuta despre acest amănunt nici acum, nici în viitor). Ideea este că nu regret deloc că am aterizat aici – deși am aterizat cam picată din stele, nu te voi minți. Dar să fim onești: cele mai bune alegeri sunt cele făcute spontan!

Nu voi dezvolta în acest articol experiența mea în Lisabona, deoarece abia am început-o. Așa cum tot îmi spune mereu cineva din viața mea „Este tiiimp!” . M-am gândit în schimb să îți împărtășesc câteva dintre locurile din Lisabona prin care am trecut și care cred că merită să le vezi și tu dacă vei avea ocazia să treci pe aici (also, dacă vii anul ăsta până în iulie, mă găsești și pe mine, așa că pot să îți fiu ghid 🙂 ). 

1. MAAT– Deși desprins din arhitectura specifică Lisabonei, muzeul MAAT va rămâne una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit în Erasmus. Toate creațiile sunt contemporane, realizate din surse de energie electrică și te poartă într-o altă dimensiune. Cea mai interesantă parte este aceea că și tu faci parte din tot procesul de creație. Nu ești doar un privitor care își dă cu părerea despre piesele de artă pe care le vede, ci trăiești o adevărată experiență în acea clădire. Mai mult, în prețul biletului intră și vizitarea muzeului de energie electrică, o mașină a timpului unde sunt prezentate toate invențiile bazate pe electricitate realizate de portughezi. Cumva cele două muzee se leagă unul de cealălalt: unul prezintă trecutul, celălalt reprezintă viitorul. 

2. Torre de Belém – este un obiectiv pe care l-am pus pe lista mea dinainte să ajung în Lisabona. Nu am avut încă ocazia să intru în turn (urmează), dar l-am privit de foarte aproape, chiar era să mă și lovesc de pietre 🙂 . A meritat, totuși. Dacă vrei să petreci o după-amiază liniștită în Lisabona, acesta este locul ideal. Nu uita să îți iei un Pastel de Nata de la o patiserie tradițională din Lisabona (este aproape de Belem, o să îți dai seama care este după coada lungă de oameni dornici să guste celebrul desert) și un vin de Porto (recomand să iei de la un market că este mai ieftin, dar dacă vrei să te răsfeți – așa cum eu am făcut-o – mergi la Wine with a View, au vinuri super bune și te lasă să păstrezi și paharul ca suvenir). 

3. Museu Nacional do Azulejo – Dacă îți dorești să afli mai multe despre cultura Portugaliei și despre arhitectura ei, acest loc cred că este numai bun pentru a descoperi lucruri fascinante și pentru a te inspira. Vei observa pe clădirile Lisabonei plăcuțe din ceramică cu diverse desene, simboluri, patterns. Acestea au diverse istorisiri și semnificații pentru cei din Portugalia, din diverse epoci, iar muzeul Azulejo îți va arăta în amănunt toate acestea. Mai mult, vei afla și cum erau realizate aceste piese și din ce materiale erau confecționate odinioară.

P.S.: Muzeul are o grădină interioară minunată, care cred că vara arată splendid. Mai așteptăm să se încălzească și revin cu un update. 🙂

4. Convento do Carmo – Încă un loc pe care l-am notat înainte să plec. Cred că este unul dintre cele mai frumoase locuri când vine vorba de biserici/ mănăstiri/ catedrale etc. pe care le-am vizitat până acum. Are o istorie foarte interesantă și, deși au rămas numai ruine, acestea relatează o poveste foarte lungă și te poartă înapoi în timp fără să îți dai seama. O proiecție din cadrul muzeului (o proiecție chiar reușită, cu multe detalii) îți va relata toate evenimentele și datele legate de Convento do Carmo

5. Praça do Comércio – Un loc prin care musai trebuie să treci – iar de nu îți vei propune să mergi, tot vei ajunge cumva acolo. În general este aglomerat, fiind una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Lisabona, dar are o priveliște splendidă la apus. Nu știu cum este la răsărit, căci încă mă obișnuiesc să mă trezesc la o oră decentă în Portugalia… dar voi reuși eu cumva să prind și răsăritul.  Priveliște, muzică, oameni, oraș, mare, agitație, liniște; un amestec paradoxal, dar cam asta reprezintă ceea ce simt și trăiesc când mă duc acolo. Desigur, poți vizita mai multe puncte turistice din zonă: Arco da Rua Augusta (unde am auzit că priveliștea este mirifică- urmează să o văd cu ochii mei), Lisboa Story Centre, Muzeul Bacalhau și Muzeul Berii sunt chiar în piață. 

Acestea sunt doar câteva dintre comorile pe care Lisabona le oferă turiștilor de la primul pas. Am ales doar câteva, ca să nu te încarc cu prea multă informație, dar fii sigur/ă că voi mai scrie despre acest loc pe care nu l-am luat până recent în considerare să îl văd – nu mă întreba de ce… În cele din urmă contează doar că am făcut opusul și că nu regret deloc de decizia de a veni aici.

Tu ai fost în Lisabona?